Graduaties

De graduatieschaal is onderverdeeld in 19 graden: 10 Gupgraden en 9 Dangraden.
De Gupgraden beginnen met de 10e Gup (de laagste graad, witte band) en eindigen met 1e Gup (hoogste Gupgraad, rode band met zwarte slip).

Hiertussen zijn voor de jeugd nog “tussen-slips” als peil-moment. (2e geel, 2e groen etc.)

De Dangraden beginnen bij 1e Dan en eindigen bij 9e Dan.

De betekenis van de kleuren van de banden:

Wit: Staat voor een onbeschreven vel papier. Onschuld, zoals dat van een leerling die nog geen ervaring heeft met Taekwon-Do.

Geel: Staat voor de zon die gaat schijnen en zijn licht op aarde straalt wanneer de basis voor Taekwon-Do wordt gelegd.

Groen: Staat voor een plantje dat groeit wanneer de Taekwon-Doin vaardigheid begint te ontwikkelen.

Blauw: Staat voor de hemel, in richting waarvan de plant (vol) groeit, tot een torenhoge boom, wanneer de Taekwon-Do training vordert.

Rood: Staat voor gevaar, de leerling waarschuwend zich te beheersen en tegenstanders erop wijzend uit de buurt te blijven.

Zwart: De tegenover gestelde kleur van wit en staat voor het oneindige heelal waarin de leerling nu “Boosabum” (Assistent trainer) moet waken zich niet te verliezen. Tevens voor volwassenheid en bedrevenheid in Taekwon-Do. Het wijst erop dat de drager ongevoelig is voor duisternis en angst. Wel dient elke Taekwon-Doin zich te beseffen dat de Zwarte band de afronding van de basis betekend en vanaf hier hard gewerkt moet worden aan het verder ontwikkelen van de kunst en goed voorbeeld geven.

Bij Taekwon-Do Academy Chon-Ji wordt in principe 3 maal per jaar examens afgenomen (in Maart, juni en november). Hiervan kun je er 2 meedoen. Bij wijze van uitzondering kan hiervan afgeweken worden. Bijvoorbeeld: een leerling maakt dusdanig goede vorderingen dat hij/zij 3 maal per jaar examen kan doen. Ook als een leerling door omstandigheden niet op de vastgestelde examendatum kan verschijnen, kan voor deze leerling een andere datum gekozen worden.