I.T.F. Nederland Online Seminar

Geplaatst op 08-02-2021.

Afgelopen zondag 7 februari vond op ZOOM het eerste I.T.F. Nederland Online Seminar plaats. Aan het seminar, dat georganiseerd werd door het bestuur van I.T.F. Nederland, deden 255 I.T.F. Nederland leden mee. Het bestuur heeft drie toptrainers weten te strikken. Sabum Stephen Tapilatu, Sahyun Willy van de Mortel en Sahyun Mark Hutton uit Schotland.

10.50 uur werden we verwelkomd door de voorzitter van de I.T.F. Nederland Tim Kool.
Om 11.00 uur werd de aftrap gedaan door Sabum Stephen Tapilatu. Hij bracht de deelnemers flink aan zweten met sparringstechnieken. Er werd veel bewogen en gesprongen met diverse combinaties van trap- en stoottechnieken. Ook was er interactie waarbij Sabum Stephen aanviel en de deelnemers konden reageren met een verdediging. Dit werd zeer positief ontvangen.

Om 11.30 stond Sahyun Willy van de Mortel klaar met een les techniektraining. Vooral thuis met een kleinere ruimte dan de Dojang zijn de saju vormen uitstekend toepasbaar. Sahyun Willy had een iets andere opzet dan de gebruikelijke saju’s. Niet de saju’s waarbij je met het rechterbeen en een rechterarm techniek naar voren gaat, maar met het rechterbeen en een linkerarm techniek. Dus dat was even goed nadenken.

Om 12.00 ging het verder met Sahyun Mark Hutton. Met bijzonder veel energie en een spraakwaterval was de master goed op dreef. Sabum Tim had moeite om alles van wat hij zei te vertalen.

Sahyun Hutton gaf o.a. het volgende mee: Als je een goede Martial Artist wilt zijn, dan moet je bereid zijn alles te geven. Ook al raak je met je techniek uit balans. Hij verlangde daarom ook van iedere Taekwon-Do-In dat hij of zij zijn of haar uiterste best moest doen, want alleen dan ben je in staat om jouw tegenstander te verslaan. “Fit for Purpose”. De les ging vooral om snelheid en kracht, waarbij zijn oudste zoon enkele klappen moest ontvangen. Train zowel in de Dojang als thuis als niemand je ziet. Eet vooral goed en langzaam. Voornamelijk kleine porties. Dan kun je alles eten en blijf je fit.

Sahyun Hutton maakte ook gebruik van technieken uit de hogere tul, zoals de 10e (Kwang-Gae), de 19e (Yon-Gae) en de 21e (Moon-Moo) waarbij het ging om het verkrijgen van controle op je technieken. En ook hier speelde kracht en snelheid weer een grote rol.

Om ongeveer 13.15 sloot Sabum Tim het seminar af en hij hoopte dat de meesten van ons weer te zien zullen zijn bij het seminar op 27 februari aanstaande. Sahyun Willy van de Mortel zal ook daar een onderdeel lesgeven. Meer informatie hierover volgt later.

Klik op de afbeeldingen voor een indruk van de ruim 200 deelnemers.