Open CTO Training

Geplaatst op 06-07-2022.

Voor de eerste keer mochten de Sabums/Sahyuns en de Saseong van I.T.F. Nederland met de training van de C.T.O (Commissie Techniek & Opleidingen) meedraaien. Op zondag 26 juni waren in totaal 25 4e Danners en hoger in Sporthal Helsdingen in Vianen aanwezig. Van deze 25 Taekwon-Doins waren er 10 leden van de C.T.O., waaronder Sahyun Ron van der Lee. Hij vertelt: “Samen trainen is altijd erg leerzaam, zeker met de vele instructeurs uit alle hoeken van Nederland.”

We begonnen met een inleidend praatje van hoofd commissie en technisch directeur Saseong Willy van de Mortel. Sahyun Ron: “Na een paar fijne warming-up oefeningen, direct in hoog tempo aan de slag met alle 24 tul met als toetje Ko-Dang voor de liefhebbers. Na de nodige vragen over de details was er een korte pauze. Zeer prettig en leerzaam om daarna weer eens feedback op onze eigen techniek te krijgen van andere instructeurs.”

Ko-Dang (15e tul) werd in begin jaren 80 van de vorige eeuw vervangen door Juche, maar wordt de laatste jaren steeds meer gelopen. Ook bij IIC’s. Ko-Dang was hierdoor nog niet bij iedereen bekend.

Na de pauze werd er stilgestaan bij de backward morion. We werden opgedeeld in groepjes van 4 à 5 personen. De opdracht was om juist in een lagere tul naar de backward motion te kijken en je daarop te focussen. Zodoende komt de backward motion ook in de hogere tul beter tot zijn recht.

Aandacht was er ook voor de Koreaanse benamingen van elke techniek uit de tul. Hierbij kwam veel denkwerk aan te pas om de richting, de stand, de hoogte en de techniek op correcte wijze te vertellen.Stap voor stap werd de techniek in het Koreaans beschreven.

Na 3 uur van hard werken en veel plezier hebben met elkaar was de training voorbij en konden we met de opgedane kennis naar huis.

Sahyun Ron: “De leden van de CTO hebben de middag in informele setting afgesloten met een gezellig en lekker diner. De open training (en het eten) zijn absoluut voor herhaling vatbaar!”